Cukkinis rizottó hallal és céklával
2012.05.18.Kategória: Desszert,
Címkék: hal, laktózmentes, vacsora, ebéd, cukkini, rizottó
Recept összetevői:
Most többször eszünk halat, mert a laktózmentes étrenden lévő babáknak szánt tápszereket továbbra sem bírja a picur, viszont a halaknak nagyon magas a kalciumtartalma. Ugyanakkor a tápszerekkel való próbálkozás a korábbi tüneteket is felerősítette, ezért most megint kerüljük a puffasztóbb zöldségeket, és előkerült a cukkini.
Hozzávalók:
- 1 kisebb fej cékla negyede (kb. 20 gramm)
- egy tenyérnyi hal (nekünk alaszkai tőkehalfilénk volt otthon)
- 2 cukkini
- 1 kávéscsészényi rízs
- 2 kávéscsészényi víz
- 1 fej lilahagyma negyede
- petrezselyem, icipici só, késhegynyi rozmaring
A hagymát apróra kockázzuk, és fedett fazékban üvegesre pároljuk (kis vízen/olajon/vajon, ki hogy szereti), majd hozzáöntjük a rízst, és tovább főzzük. Közben megtisztítjuk, és felkockázzuk a cukkinit. Ha a rízs már kicsit üvegesedik, mehet is rá, majd egy perc múlva öntsük fel a vízzel. Fedjük le a fazekat, és negyed óráig főzzük az ételt, (a vége felé szórjuk bele a petrezselymet), majd hagyjuk még 10 percig a tűzhelyen.
A céklát közben meghámozhatjuk. A céklával vigyázni kell, mivel 25 gramm cékla tartalmaz 1 gramm fruktózt, én ezért egy egész fej céklát hámoztam meg, és negyedeltem (egy kisebb cékla negyede kb. 25 gramm, azaz 1 gramm fruktóz), ezt főztem ki, így egy negyed az ételre, a másik három pedig a mélyhűtőbe került. (Most egy ideig nem kell céklát venni :)
A halat egy harmadik fazékban megpároltam, lassú tűzön, ráérősen, legutóbb egy kis rízsitalon, ezzel együtt öntöttem a rízshez, ezért puhább lett a rizottó. Ha akarunk, egy kis rozmaringot szórhatunk rá.
Mikor a cukkinis rizottó kész, és a hal is szétszedhetően puha, megfőtt, akkor keverjük össze a kettőt, és pár percig hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Rakjuk tányérra, és jöhet a tetejére a cékla apróra vágva. Ha akarjuk belekeverhetjük a babának a céklát is, én csak kényelmi szempontból szoktam az étel tetejére biggyeszteni, mert így is megeszi a picur, viszont így nem lesz mindene piros tőle :)
A felnőtteknek egy kis sóval, halfűszerrel érdemes útközben vagy a végén fűszerezni.