Lekváros derelye a fruktóz- és tejmentes diétában
2016.07.13.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Desszert, Főétel, Ebéd, Vacsora,
Címkék: visszavezetés, derelye, lekváros derelye
Recept összetevői:
Ez az az étel, amelyet soha nem készítettem volna el a picurnak otthon, mivel a tej- és fruktózmentes étrend mellett olyan fontos számunkra a vitamindús táplálkozás, ráadásul ehhez gyúrni kell, meg tölteni, meg főzni, meg forgatni…, szóval egy csöppet még időigényes is. De mikor a picike először kóstolta, azt mondta, hogy ezt meg kell osztanom veletek, mert ez A legfinomabb étel a világon… :D és ezt vagy úgy 20szor megismételte. Hát íme… Az eredeti recept innen van, csak a diéta szerint alakítottam kicsit.
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.
- 900 g burgonya (főtt)
- 450 g
- 1 db tojás (tojásmentes diéta esetén elhagyható)
- 1 csapott teáskanál só
- 1 púpos teáskanál xilit
- kevés cukor/fruktóz/mesterséges édesítő mentes lekvár
- 150 gramm zsemlemorzsa
- kevés kókuszolaj
- fahéjas xilit vagy szőlőcukor a derelye tetejére tálalásnál
Egy jó nagy fazékban egy kevés olajon pirítsuk meg a morzsánkat. Ebben a fazékban később meg is tudjuk könnyen forgatni a derelyéket, de persze serpenyőben is pirítgathatunk, kinek mi a kényelmesebb. Tegyük félre.
Egy másik lábosban főzzük puhára a lemosott, de nem megpucolt burgonyát (kb. 1 óra), és ha megpuhult, hámozzuk meg, és törjük jól össze. Hagyjuk teljesen kihűlni (különben rengeteg lisztet venne fel).
A kihűlt, áttört burgonyára mérjük rá az összes többi hozzávalót, és dagasszuk tésztává, majd nyújtsuk minél vékonyabbra. Szaggassuk ki pogácsa szaggatóval vagy egy nagy szájú pohárral.
A körök közepébe helyezzünk egy nagyon pici lekvárt – semmiképpen nem szabad kifolynia, vagy a szélére csorognia, különben főzés közben kifolyik a lekvár a derelyéből. Mi a fruktózérzékenység miatt tényleg csak egy incifincit raktunk a derelye közepébe. Ha valaki nem fruktóz érzékeny, akkor persze mehet több, de ha a fruktózmentes diéta elején vagytok, inkább mással töltsétek meg a derelyét, pl. diókrém vagy fahéj, vagy sütőtök/répa pürésítve stb., még a mentes lekvárt is a visszavezetés meg a tolerancia függvényében használjátok.
Hajtsuk a tésztát össze, a közepén felezve, egymásra hajtva, így félköröket kapunk, majd alaposan nyomkodjuk össze a tészta széleit. A kész derelyéket már dobhatjuk is csendesen lobogó, enyhén sózott vízbe, és addig főzzük, míg feljönnek a víz tetejére (ez pár perc). Ezután lyukacsos kanállal emeljük ki őket a vízből, majd az előkészített pirított morzsába forgassuk bele. A kész derelyéket a piciknek minimális fahéjas szőlőcukorral hintettem meg, a sajátomat pedig fahéjas xilittel. Tényleg nagyon jól sikerültek! :)
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!