Így készíts pillangó tortát!
2018.01.13.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Desszert, Uzsonna,
Címkék: sütemény, torta, szülinapi_torta, vajas keksz, diókrém, pillangó torta
Recept összetevői:
Mikor egy héten belül egymás után három tortát kell elkészíteni, de a diéta (fruktóz malabszorpció, laktózintolerancia, tejfehérje allergia) miatt az ízesítés nem nagyon változható, olyankor az ember nagyon kreatív lesz :)
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon. A piskóta a hagyományos recept szerint készült kis átalakítással (ha valaki tojásmentes piskóta receptet keres, olyat is talál a blogon: ld. banános csokitorta, torta két éves szülinapra).
- A piskóta:
- 6 tojás
- 6 csapott evőkanál édesítő (fruktózérzékenység esetén szőlőcukor vagy xilit, én sokszor vegyesen használom)
- 6 púpozott evőkanál liszt
- fél zacskó sütőpor
- egy csipet só
- opcionális: 1 rúd vanília kikapart belseje
A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliával keverjük fehéredésig. A lisztet szitáljuk át egy külön tálba, és keverjük össze a sütőporral. A tojások fehérjét is verjük kemény habbá. A cukros tojássárgájára szórjuk rá a liszt felét, tegyük rá a tojásfehérjét, majd a tetejére a maradék lisztet, és fakanállal keverjük, de nagyon óvatosan, nehogy a tojáshab összetörjön. A tésztát öntsük sütőpapírral kibélelt (vagy jól kivajazott kilisztezett) köralakú formába, és 180 fokra előmelegített sütőben helyezzük, ha a a teteje kissé elkezd barnulni, már készen is van (kb. 30 perc). A megsült piskótát hagyhatjuk még pár percet a sütőben hűlni, majd borítsuk ki, lehetőleg rácsra, hagyjuk teljesen kihűlni.
Az én töltelékem: diós vajaskrém (működik vajas vaníliás krémként, ha még kerülnétek a magokat), a külső díszítés pedig vaníliás pudingos vajkrém: ld. recept összetevői.
- Diós vajaskrém:
- 300 gramm növényi tej (pl. natúr rizs- vagy zabtej)
- 30 gramm vaníliás pudingpor (cukor-tej-mindenmentes!)
- 70 gramm darált dió
- 150 gramm puha (!szobahőmérsékletű!) vaj (mentes!)
- 1 rúd vanília
- 50-70 gramm porított természetes édesítő (fruktózérzékenység esetében ez lehet szőlőcukor, vagy vegyítve porrá őrölt xilittel)
- Vaníliás vajkrém:
- 200 gramm növényi tej (pl. natúr rizs- vagy zabtej)
- 20 gramm vaníliás pudingpor (cukor-tej-mindenmentes!)
- 100 gramm puha (!szobahőmérsékletű!) vaj (mentes!)
- 40 gramm porított természetes édesítő (xilit, szőlőcukor)
- mentes ételfesték vagy természetes színező (pl. cékla, répa, sütőtök stb.)
Mindkét krém esetén: A tejből öntünk egy keveset a keverőtálba, a többit pedig a fazékba. A kevés növényi tejjel elkeverjük a pudingport, és hozzáadjuk az édesítő egyharmadát (én itt a xilitet adtam hozzá, mert ha felfőzzük kevésbé okoz gondot nálunk). Eközben a fazékban levő tejet felforraljuk. Abba az edénybe, amelyben a hideg tejjel elkevertük a port és a cukrot, beleöntjük a felforralt tejet, miközben az egészet kevergetjük, majd visszaöntjük a fazékba, és alacsony fokozaton továbbsűrítjük, kevergetjük. (Így nem lesz csomós.) A diókrémeshez adjuk hozzá még a fazékban készítés közben a darált diót is, hogy megpuhuljon, és az ízek összeérjenek. Pár perc alatt készen lesznek a masszák, hagyjuk kihűlni.
Ha már meghűltek, gépi habverővel dolgozzuk össze a puha vajjal és a maradék édesítővel. Finom, kenhető lágy krémeket kapunk. A vanília krémeset színezzük be mentes ételfestékkel vagy természetes színezékkel (ilyen pl. a céklapor, a spenótpor, a répapor stb., vagy mi is készíthetjük úgy, hogy megfőzzük ezeket).
A piskótát, ha kihűlt akkor vágjuk szét és töltsük meg a diókrémmel. Majd a kör formát felezzük, és a közepén vágjunk egy élére állított négyzet formát (mintha két háromszöget vágnánk a két félkörbe egymással szemben).
Ezek után fordítsunk egymásnak háttal, így meg is kapjuk a pillangó formánkat. Én a külsejét is lekentem diókrémmel, és csak ezután díszítettem. A vajas krémből kivettem egy-egy adagot és külön-külön megszíneztem, majd díszítettem a tortát.
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!