Karácsonyi sütőtökös linzer a fruktóz- és tejmentes diéta szerint
2012-12-12Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Reggeli, Tízórai, Uzsonna,
Címkék: sütőpor_nélkül, sütőtök, linzer, sütemény
Recept összetevői:
Közeleg a karácsony, és mindenki jön a guszta mézeskalácsokkal, bejglikkel és még sorolhatnám. Mit tehet az, akinek kerülnie kell a cukrot, az édesítőt, a gyümölcsöt, a magokat, a diót stb. stb. Nem volt mit tenni, recept híján megint kísérletezgettem, és mivel a sütőtök engem mindig az ünnepekre hangol, ráadásul zöldség (bár vigyázni kell vele, 55 gramm nyers zöldség tartalmaz 1 gramm fruktózt, ld. táblázat) ezért elsőként jöjjön egy karácsonyi linzer recept.
Hozzávalók (kis adag, egy tepsi):
- 75 gramm liszt
- 25 gramm vaj
- 25 gramm sütőtök (sütőben sütött sütőtök kikapart húsa)
- 15 gramm xilit
- fahéj
- fél vaníliarúd kikapart belseje
A lisztet átszitáljuk, a porcukrot (én normál xilitet daráltam le) és a vaníliarúd kikapart belsejét hozzáadjuk, és jól összekeverjük. A vajat érdemes kisebb kockákra vágni és így beledobálni a tálba. (Nem szabad felolvasztani, mert akkor a tészta később nehezen kezelhető lesz.)
A vajat elmorzsoljuk a liszttel, mikor már nem nagyon látunk kisebb darabokat sem a tésztában, akkor hozzákeverjük a sütőtököt is, és az egészet összegyúrjuk. Az így kapott tésztát hengerré formázzuk, alufóliába tekerjük, és a hűtőbe tesszük pihenni.
Tipp: Én a sütőtököt a következőképpen készítem: megmosom a héját, letörlöm, majd kettévágom. A magokat kanállal kikaparom, majd a csónakokat ráteszem egy sütőpapírral bélelt tepsire. Jól (bőven) megszórom vízzel és kicsit meghintem fahéjjal. Így megsütve omlós lesz és puha, édes lesz az íze, és bár fahéjjal készül, mindenhez illik: leves, főzelék, kenyér, zsemle, pogácsa.
Kb. 1 órával később a tésztát lisztes felületen vékonyra nyújtjuk, majd a kívánt formákat kiszaggatjuk, és tepsire helyezzük (szilikonra vagy sütőpapírra).
170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, kb. 10-15 perc alatt megsütjük. Vigyázni kell vele, ha már pirul a széle, lehet kiszedni.
Én Apának készítettem lekváros változatot is, illetve aki szeretne töltött változatot is készíteni, annak érdemes egy nagyobb sütőtök darabot megsütnie a sütőben, és a maradék részt lepürésíteni, majd ezt tölteni a linzer közé. Így is nagyon finom, kipróbáltuk, és így a picur is ehette. De azért a töltött változattal csínján bánjunk, mert ahogy a poszt elején írtam a sütőtöknek elég magas a fruktóztartalma, annak ellenére, hogy zöldség.
Ha már kitapasztaltuk, és bírja a picur a szőlőcukrot vagy valamelyik dietetikus által jóváhagyott természetes édesítőt (pl. nyírfacukor/xilit, stevia), akkor azzal is megszórhatjuk. Mi ezt most kihagytuk, csak Apa kapott ilyet :)