Padlizsános hajdinával töltött tök

2018-01-29

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,

Címkék: , , , ,



Recept összetevői:

Az első siker után rögtön vérszemet kaptam, és mikor igazi hatalmas háztáji tököt kaptunk, újabb töltött finomság készült a picurnak, és maguknak.

Hozzávalókat (családi adag) ld. a jegyzetlapon.

  • 1 teáscsészényi hajdina
  • 500 gramm pulyka darálthús
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 db padlizsán
  • fűszerek: bazsalikom, petrezselyem, majoranna, só, fehér bors
  • 2 dl növényi tejszín (zabtejszín)
  • vaj (mentes! vagy kókuszolaj) a jénai kikenéséhez

A hagymát kockázzuk apróra, és egy kis olajon fedő alatt dinszteljük meg, majd adjuk hozzá az előzetesen megtisztított, meghámozott és kis kockákra vágott padlizsánt, és a fedett fazékban pároljuk puhára. A darálthúst lehet külön edényben kis olajon megpirítani, kevés sóval, fehér borssal fűszerezni. Egy harmadik fazékban készítsük el a hajdinát, mossuk át kétszer-háromszor, majd két és félszeres vízben rakjuk fel főni. Amikor felforrt a víz, takarjuk le, vegyük le alacsonyra a fokozatot, és még 20-25 percig főzzük puhára.

A tököt mossuk meg, hámozzuk meg, vágjuk le a két végét, majd hosszában félbe. A belső részt vájjuk ki (a magoktól tisztítsuk meg), és helyezzük a kivajazott jénaiba. Végül sózzuk és borsozzuk meg kicsit őket.

A kész darálthúst, hagymás padlizsánt és hajdinát keverjük össze, pár percig hagyjuk a tűzhelyen, majd töltsük meg vele a tök csónakokat.

A tejszínt fűszerezzük ízlés szerint vagy a fent felsorolt fűszerekkel, és locsoljuk meg fele a tölteléket.

Végül fedjük le alufóliával, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. fél óráig süssük. Vegyük le róla az alufóliát, és még 10 percig hagyjuk bent a sütőben, hogy a teteje is megpirulhasson.

toltott_tok_hajdinaval_padlizsannal_pulykaval.jpg

Az alábbiak is érdekelhetnek: