Egyszerű sárgabarackos piskóta a fruktóz- és tejmentes diéta szerint
2014.11.07.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Desszert, Uzsonna,
Címkék: barack, piskóta, sütemény, tejmentes, visszavezetés
Recept összetevői:
Ritkán szoktunk hagyományos sütiket készíteni, de néha-néha azért becsúszik egy-egy ilyen típusú édesség is. Persze utána megállapítom, hogy nekem a (reform) banános-zabpelyhes muffin sokkal inkább bejön, de Apa például nagy hévvel pusztította el a maradékot két nap alatt :-)
Hozzávalók (egy tepsihez):
- 6 tojás
- 5-6 evőkanál xilit
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 6 púpozott evőkanál liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- gyümölcs (mértékkel a fruktózérzékenyeknél és toleranciától függően süssétek a gyümölcsöt bele, ha még óvatosak vagytok, inkább dióval, mogyoróval szórjátok meg a tetejét)
Vegyünk elő három tálat, az egyikbe szitáljuk át a lisztet, keverjük hozzá a sütőport alaposan, és a sót. A másikba keverjük habosra a tojások sárgáját a természetes édesítővel és a vaníliával. A harmadikban a tojások fehérjéből készítsünk kemény habot. Majd a tojássárgájára szórjuk rá a liszt felét, a tojásfehérjét, majd a tetejére a maradék lisztet, és kanállal óvatosan keverjük össze.
A masszát öntsük bele a sütőpapírral kibélelt sütőformába, rakjuk rá tetszés szerint a gyümölcsöt, valahogy így:
180 fokra előmelegített sütőbe toljuk be, és kb. 20-30 perc alatt elkészül. (Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy megsült-e a belseje.)