Gesztenyével töltött kalács – fruktóz-tej-tojásmentes diéta szerint
2013.10.11.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Uzsonna,
Címkék: kalács, gesztenye, laktózmentes, uzsonna, tojás_nélkül, sütemény, tízórai, sütőpor_nélkül
Recept összetevői:
Szerettünk volna valami személyeset is adni sógorom születésnapjára, és így azt is meg tudtuk oldani, hogy a picur is ugyanazt a tortát ehesse mint mi, így készült el ez a gesztenyével töltött álom :) A gesztenyének elég magas a fruktóztartalma, ezért, aki a fruktózmentes diéta elején tart, inkább egy rebarbarás vagy vaníliás kalácstortával kezdje.
- 500 gramm tönköly fehér liszt
- 75 gramm vaj (laktózérzékenyeknek pl. liga)
- 3 evőkanál xilit (nyírfacukor)
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 1 teáskanál szőlőcukor
- 25 gramm élesztő
- fél teáskanál só
- 250 gramm növényi tej (natúr!)
- kb. 15 szem gesztenye (fagyasztott, ha friss, akkor érdemes sütőben megsütni)
- a gesztenyével megegyező súlyú zsiradék (laktózérzékenyeknek pl. liga, tehát ha 100 gramm a gesztenye, akkor 100 gramm vaj kell hozzá kb.)
- 1-2 ek. xilit/nyírfacukor a gesztenyemassza édesítéséhez
Egy kis langyos tejben az élesztőt egy teáskanál szőlőcukorral megfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sót és a cukrot, meg a vaníliát belekeverjük. Belekockázzuk a vajat, és összemorzsoljuk a liszttel.
Ha az élesztő felfutott, belekeverjük a lisztbe, hozzáöntjük a többi tejet is, és átgyúrjuk a tésztát. Addig dagasszuk, míg a tészta selymes, hólyagos nem lesz. Majd takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára.
Közben elkészíthetjük a gesztenyetölteléket. Veszünk kb. 15 szem fagyasztott gesztenyét (kb. 100 gramm) és egy kis vízben megpároljuk, megfőzzük. Mikor puhára fő, akkor leöntjük róla a maradék vizet, és villával összenyomjuk, vagy más módszerrel pürésítjük, ezután fogjuk a vajat és belekockázzuk, alacsony fokozaton hagyjuk elolvadni a gesztenyében, kevergessük közben. Kóstoljuk meg, hogy elég édes-e. Ha nem érezzük édesnek, akkor tehetünk hozzá 1-2 ek xilitet.
Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki lisztezett felületen (ahogy látjátok, nekem volt egy kis segítségem:). Vágjuk csíkokra, lehet trapéz alakú, hogy könnyebb legyen tekerni, kenjük meg a belsejét a gesztenytöltelékkel, majd hajtsuk félbe és csipkedjük össze a széleit. Ezután tekerjük fel, mint egy csigabigát (vagy kürtőskalácsot).
A tepsiben helyezzük egymás mellé a csigákat, majd hagyjuk még 20-25 percig kelni.
Mielőtt a sütőbe kerül, kenjük meg egy kis tejjel. 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sül. Mikor kivesszük, még kenjük le egy kis zabtejjel. Mi a közepébe szúrtuk a gyertyát, és körbetekertük szalaggal, gyöngyökkel. Puha, foszlós kalács lett, belül krémes gesztenyetöltelékkel, nagy sikere volt.