Sütőtökös pite a fruktóz- és laktózmentes diéta szerint, tojás nélkül
2013.11.06.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Uzsonna,
Címkék: laktózmentes, sütemény, fruktóztartalom, torta, sütőtök, mogyoró, fruktózegyenérték_táblázat
Recept összetevői:
Nem titok, a laktózmentes túrótorta ihletett arra, hogy készítsek egy tejmentes változatot is, és mivel a sütőtök nagyon szezonális,édes, finom és zöldség, ezért – a fruktózban szegény diéta miatt – kézenfekvő volt a választás :) Azért nem győzöm hangsúlyozni, hogy a sütőtöknek nagyon magas a fruktóztartalma (55 grammban van 1 gramm fruktóz/gyümölcscukor, ld. táblázat), tehát, aki most kezdett a fruktózmentes diétába, az nagyon óvatosan bánjon ezzel a zöldséggel. A picur nálunk sem eszik ebből a pitéből többet egy-két szeletnél egy étkezésre.
(FONTOS!! Mivel a tészta mogyorós, ezért kisebbeknél óvatosan ezzel, ha még nem kóstoltátok! Ebben az esetben inkább hagyjátok ki a mogyorót a tésztából, és helyette lisztet, zabpelyhet, egyéb helyettesítőt használjatok!)
Hozzávalók a tésztához (ez egy nagyobb (kb. 22-28 cm) tortaformához is elég, de mi kisebben készítettük és a kimaradt tésztából linzerkarikákat szaggatunk):
- 150 gramm liszt (mi fehér liszttel és tönköly liszttel próbáltuk eddig, de szerintem zabliszttel is működne)
- 100 gramm mogyoró
- 125 gramm vaj (laktózérzékenyeknek pl. liga)
- 50-60 gramm nyírfacukor/xilit (édesszájúaknak több, akik már nem esznek olyan édesen, kevesebb is elég)
- 1 csipet só
Hozzávalók a töltelékhez (ez a kisebb tortaformához méretezve, a nagyobbhoz szorozzátok meg kettővel):
- 200 gramm sütőben sült sütőtök kikapart húsa
Tipp: Én a sütőtököt a következőképpen készítem: megmosom a héját, letörlöm, majd kettévágom. A magokat kanállal kikaparom, majd a csónakokat ráteszem egy sütőpapírral bélelt tepsire. Jól (bőven) megszórom vízzel és kicsit meghintem fahéjjal. Így megsütve omlós lesz és puha, édes lesz az íze, és bár fahéjjal készül, mindenhez illik: leves, főzelék, kenyér, zsemle, pogácsa.
- 200 gramm növényi tejszín (mi zabtejszínt használunk, mert édesebb íze van)
- 1 zacskó az Alnatura bio vanília pudingporból
- fahéj, esetleg egy marék darált mogyoró/dió (de csak ha próbáltátok már!
- kb. 50 gramm xilit/nyírfacukor (elég kevesebb is, ha a sütőtök édes, de ha nem igazán édes, akkor meg olyan 70 gramm kell bele)
A mogyorót daráljuk porrá, keverjük a liszthez, adjuk hozzá a cukro, a csipet sót, keverjük kicsit össze, és vágjuk bele a vajat kis kockákban. Morzsoljuk össze a vajat a liszttel, majd gyúrjuk gombóccá. Mikor már nem ragad a tészta az edény falához, akkor csomagoljuk alufóliába, és fél órára tegyük pihenni a hűtőszekrénybe.
Addig készítsük el a tölteléket: a sütőtököt, a tejszínt, a pudingport, a fahéjat és a cukrot (esetleg a mogyorót/diót) habverővel jól keverjük össze.
A lehűtött tésztát egy sütőpapíron nyújtsuk kb. 3-4 mm vékonyra, és helyezzük a tortaformába (papírostul, majd körbevághatjuk a papírt, a felesleges papírcsíkokat dobju ki). Nyomjuk az ujjainkkal a tésztát a papírral együtt az aljához és az oldalához, és töltsük bele a tölteléket. Az oldaláról a tésztát kicsit hajtsuk a töltelékre, és összecsipkedhetjük 2-3 cm távolságban.
A 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsül, kiszedés után hagyjuk kihűlni. Hűtőben nekünk 3-4 napig kibírta a torta, és nagyon finom volt még az utolsó napokon is.