A rizs alternatívái: A hajdina

2013-11-13

Címkék: , , ,

Szerző: Kötél Dorottya dietetikus és élelmezésvezető

(A  rizs alternatívái sorozat részeit ide kattintva megtalálod.)

Bár igen sokrétű a felhasználása, Magyarországon még kevesen fogyasztanak hajdinát. A „pohánka” néven is ismert növényt a gabonafélék közé sorolják, azonban a keserűfélék családjába tartozik. A hajdina szintén nem tartalmaz glutént, így a coeliákiások (lisztérzékenyek) is nyugodtan fogyaszthatják. A hajdina használatával változatosabbá tehetjük az étrendünket.

Miért „jó” a hajdina?

  • A keményítő mellett nagy mennyiségben tartalmaz cellulóz, hemicellulózt és lignint. Az előbb felsorolt anyagokat együttesen élelmi rostoknak nevezzük, és azon belül is vízben nem oldódónak.

Miért jó a vízben nem oldódó diétás rost?

    • Teltségérzetet keltenek, mivel vizet vesznek fel a szervezetben és megduzzadnak.
    • Képesek a felületükön különböző anyagokat megkötni, így a bélben lévő „káros” anyagokat is.
    • Növelik a bél mozgását, így elkerülhető a székrekedés.
    • Olyan esszenciális aminosavakat is tartalmaz, amelyeket az emberi szervezet nem képes előállítani, viszont szüksége van rá, ilyen például a metionin és a lizin.
    • E- és C- vitamin tartalma mellett megtalálható benne a P- vitamin is, amit a köznyelvben csak Rutinnak neveznek. A rutin egészségvédő hatású, különösen a szív és az érrendszer védelmében tölt be nagy szerepet.

Hogyan használjuk?

Hajdinából szinte minden olyan étel elkészíthető, amihez egyébként rizst használnánk, Köretnek húsok mellé, rakott ételekben, salátákban és kásaként is megállja a helyét.

Lisztjét kenyérsütéshez, tésztákhoz, süteményekhez is használhatjuk. Mivel a hajdina íze kicsit kesernyés, ezért érdemes másfajta (pl.: búza- vagy rozs-)liszthez keverni.

A hajdinát is meg akartam ismertetni a gyerekekkel és sokat gondolkodtam rajta, hogy hogyan is lehetne „elrejteni” egy ételben, a kesernyés íze miatt. A végeredményt zajos sikerrel fogadták a gyerekek:

Rakott savanyú káposzta hajdinával (laktózmentesen)

rakott_kaposzta.jpg

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 0,5 kg darált csirke vagy pulykamell
  • 2-3 evőkanál oliva olaj vagy  kókuszzsír
  • őrölt kömény
  • bors
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 12 dkg hajdina
  • 1 nagy pohár laktózmentes tejföl vagy natúr joghurt

 A káposztát átmossuk, majd vízben puhára főzzük. Köménnyel és borssal fűszerezzük. A hajdinát kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük. Ezután vágjuk fel a vöröshagymát kis kockákra, majd pirítsuk üvegesre az oliva olajon vagy a kókuszzsíron.

Ha megpirult, öntsük rá a darált húst, és keverjük össze. Szórjunk a húsra egy kevés sót, borsot, és ha magyarosan szeretjük akkor egy kis pirospaprikát is. Keverjük össze, és hagyjuk, hogy fedő alatt a saját levében megpuhuljon a hús.

Miután elkészültek a hozzávalók a húshoz keverjük hozzá a hajdinát, utána kezdjük el rétegezni a káposztát meg a húsos hajdinát egy tepsibe. A tetejére kerül a laktózmentes tejföl.

Kb. 20 percet süssük.

Felhasznált irodalom:

A blog lehetőséget biztosít vendég szakértőknek, hogy az oldal témájához kapcsolódó írását, cikkét, fotóját, videóját megjelentesse, azonban ezek jogszerűségét és valódiságtartalmát az oldal szerkesztőjének nincs módjában leellenőrizni, ezért az ebből eredő károkért a szerkesztő semmilyen felelősségre nem vonható! Amennyiben viszont az említett bejegyzések sértik valakinek vagy valakiknek az érdekeit, megfelelő írásos indok alapján a bejegyzést a szerkesztő kijavítja vagy igény esetén törli! A fentiek a bejegyzésekhez fűződő hozzászólásokra is vonatkoznak!.

A szerzői jogokról:  ITT

 

 

Az alábbiak is érdekelhetnek: