Receptek
-
Zöld tetős rakott hajdina
A hajdinát továbbra is favorizálom magas kalcium és vitamintartalma miatt, és mert annyira jó hatással van a bélműködésre. A zöld zöldségek: cukkini, brokkoli, zöldbab arányait is ezen szempontok alapján határoztam meg. Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon. 250 gramm darált pulykahús fél vöröshagyma 3/4 csészényi hajdina 2 csészényi víz 2 cukkini 1 nagyobb rózsa brokkoli 1 marék […]
Olvass tovább >> -
Rebarbarás teasüti
A rebarbara az egyik legalacsonyabb fruktóztartalmú zöldség, 300 grammban van 1 gramm fruktóz. Ezenkívül elég magas a kalcium-, magnézium-, vas- és vitamin(C-, B- és A-vitamin)tartalma. Ami a tej- és gyümölcscukormentes étrend mellett nem elhanyagolható! Mivel soha nem találkoztam vele a konyhában, sokáig nem mertem vele kezdeni, arról nem is beszélve, hogy receptekben mindig eper mellé keverik, […]
Olvass tovább >> -
Medvehagymás zabos krumplis pogácsa
Ez a recept abban az időszakban született, amikor még nem szerettem volna élesztős dolgokat adni a hasfájós picikének, és azon gondolkodtam, milyen sós nasit süthetnék, amit mi is megennénk, de a fruktóz- és tejcukor érzékeny kis pocakját sem bántja. Így született ez az egyszerű recept a medvehagyma szezon kellős közepén. Hozzávalók (kb. 8-10 db nagy […]
Olvass tovább >> -
Zabos nokedli tejszínes csirkés saláta öntettel babáknak
Egyik éjjel, miután visszafektettem a picurt, nem tudtam elaludni, és mikor már több mint egy órája forgolódtam, elkezdtem recepteket nézegetni. Megint sikerült nyolc-tíz receptből egyet gyúrni, és ami szerencse, hogy már elsőre nagyon jó lett az eredmény. Hozzávalók a nokedlihez (családi adag, vagy a mélyhűtőbe kell rakni, ami marad): 120 gramm aprószemű zabpehely (vagy nagyszemű, […]
Olvass tovább >> -
Zabos hajdinás tallér
A teasüti sorozatunk folytatódik (ld. címke). Igyekeztem puhább teasütit kreálni a linzer tészta összetevői alapján, és mivel imádjuk a zabpelyhet, ezért kísérleteztem kicsit. Az eredmény több volt, mint jó! :) Hozzávalók: 50 gramm hajdinaliszt 25 gramm zabpehelyliszt 75 gramm zabpehely 80 gramm vaj (mentes!) 1 mk fahéj 35 gramm xilit porcukorrá darálva Ugyanúgy készítjük el […]
Olvass tovább >> -
Spenótos, csirkés tészta
Hetente is kell enni, meg szezonja is van, ezért vettünk 100 gramm spenótot a piacon…. Hozzávalók (babaadag): 100 gramm spenót 1 csirkemell 1 teáscsészényi durum tészta (mi csigatésztát használtunk) (Nem babáknak: ízesítsük sóval, fokhagymával, szerecsendióval, fehérborssal, de ebben az esetben dupla adagot csináljunk) A spenótot alaposan lemossuk, a szárát letépkedjük, majd egy kis vízben puhára főzzük. […]
Olvass tovább >> -
Kakukkfüves csirke parázsburgonyával és párolt spárgával rozmaringos beshamel mártásban
A FRD menünk főétele (elnevezések by Apa): szunnyadó csirkék hagymaágyon parázsló krumpérral rozmaringos spárgacsokorral és tavaszi kert kincsei salátával :) Hozzávalók a jénaiban sült csirkéhez ld. jegyzetlapon. Elkészítése pedig alább. Hozzávalók a jénaiban sült csirkéhez: 1 kg csirke (vegyesen lehet csirkemell és -comb) 1 fej vöröshagyma vaj (laktózérzékenyeknek: liga) pár levél fejessaláta a tálaláshoz pici só, kakkukfű A […]
Olvass tovább >> -
Zab- és hajdinapelyhes pulykafasírtgolyók salátaágyon
Ez volt a FRD menünk előétele. Fantázianeve (by Apa:): Étvágygerjeszt ő labdacsok Az eredeti általam kreált fasírtgolyók zabpehellyel készültek (ez alapján a recept alapján sütöttük meg az egybefasírtot is), de később egy babasétáltatós beszélgetésnek (H.nek :) köszönhetően került bele hajdinapehely is. Hozzávalók: 500 gramm pulyka darálthús 4-5 kanál zabpehely 4-5 kanál hajdinapehely 1 közepes fej vöröshagyma fűszerek: 1 […]
Olvass tovább >> -
Zab- és hajdinapelyhes pulykafasírtgolyók salátaágyon
Ez volt a FRD menünk előétele. Fantázianeve (by Apa:): Étvágygerjesztő labdacsok Az eredeti általam kreált fasírtgolyók zabpehellyel készültek (ez alapján a recept alapján sütöttük meg az egybefasírtot is), de később egy babasétáltatós beszélgetésnek (H.nek :) köszönhetően került bele hajdinapehely is. Hozzávalók: 500 gramm pulyka darálthús 4-5 kanál zabpehely 4-5 kanál hajdinapehely 1 közepes fej vöröshagyma fűszerek: 1 mk […]
Olvass tovább >> -
Jénaiban sült karaj párolt zöldségekkel kakukkfüves beshamel mártásban
Nem volt otthon tejföl apának, így jött az ötlet a beshamel mártásra, de nem akartam megint “hatfélét” készíteni, így eleve rízstejjel készült az egész adag. Apa bár jóízűen megette a vacsorát, és azt mondta, máskor is kerülhet ilyen az asztalra, azért még szokja az új ízeket, de a picur és én nagyon odavoltunk az új […]
Olvass tovább >> -
Cukkinis rizottó hallal és céklával
Most többször eszünk halat, mert a laktózmentes étrenden lévő babáknak szánt tápszereket továbbra sem bírja a picur, viszont a halaknak nagyon magas a kalciumtartalma. Ugyanakkor a tápszerekkel való próbálkozás a korábbi tüneteket is felerősítette, ezért most megint kerüljük a puffasztóbb zöldségeket, és előkerült a cukkini. Hozzávalók: 1 kisebb fej cékla negyede (kb. 20 gramm) egy […]
Olvass tovább >> -
Sárgaborsó főzelék babáknak
A neten keringő, babáknak készülő sárgaborsó főzelékek receptjei szinte teljes mértékig megegyeznek, ugyanakkor a mi picurunknak ilyen formában mindig hasfájást okoznak. Ezért tovább kellett gondolnunk. Hozzávalók: 100 gramm sárgaborsó 100 gramm krumpli (nettó érték) majoranna 1-2 dl növényi tejital (rízstej) Apának: 50 gramm sárgaborsó, só, tejföl, 1 tk liszt A sárgaborsót előző este beáztatjuk annyi […]
Olvass tovább >> -
Linzer hajdina- és zabpehelyliszttel
Azon gondolkoztam, vajon működik-e a tökéletes (tojás, tej nélküli) linzer recept más liszttel, így kezdtem el kísérletezni a hajdina- és a zabliszttel. Ez az első próbálkozásom volt, és az első falat után azt mondtam: “na, ezt is kipróbáltuk, de ennyi”, csak aztán ettem még egy falatot, és egyszerre csak eltűnt három tallér. A picur meg egyenes imádja… […]
Olvass tovább >> -
Darált húsos csőben sült babáknak
Apa is otthon volt, ezért kellett egy olyan étel és adag az asztalra, amit mindenki ehet és szeret, így álmodtuk meg az alábbi receptet. Hozzávalók: 500 gramm darált hús (nekünk pont sertés volt otthon) 500 gramm krumpli 450 gramm zöldségkeverék (nálunk: 2 cukkini, vegyesen: karfiol, brokkoli, répa) 2 szál újhagyma/ fél fej vöröshagyma 2 dl […]
Olvass tovább >> -
Darált húsos csőben sült babáknak
Apa is otthon volt, ezért kellett egy olyan étel és adag az asztalra, amit mindenki ehet és szeret, így álmodtuk meg az alábbi receptet. Hozzávalók: 500 gramm darált hús (nekünk pont sertés volt otthon) 500 gramm krumpli 450 gramm zöldségkeverék (nálunk: 2 cukkini, vegyesen: karfiol, brokkoli, répa) 2 szál újhagyma/ fél fej vöröshagyma 2 dl […]
Olvass tovább >> -
Zabos gnocchi tojás nélkül babáknak
Azon gondolkoztam, ha már olyan sok mindenbe használható a zabliszt, miért ne lehetne vele helyettesíteni a búzalisztet is a gnocchi esetében, így egy jobban emészthető, egészségesebb ételt készíthetünk el, amit este is nyugodtan fogyaszthat egy érzékeny pocijú baba. Csak azt nem tudtam, hogy tojás nélkül mennyire lesz kezelhető a tészta, de nem volt vele sok […]
Olvass tovább >> -
FRD menü
Megvan a menünk! :) Pár napja írtam a Food Revolution Day kezdeményezésről, és arról, hogy mi is csatlakozunk a Food Revolution Dinner-hez, vagyis május 19-én szombat este Food Revolution Vacsorát készítek a családnak. Kitaláltuk a menüt, ami teljesen babakompatibilis, alkalmazkodva a fruktóz- és tejmentes diétához, kielégítve olyan igényeket is, hogy ne legyen benne tojás, sütőpor, élesztő stb., […]
Olvass tovább >> -
Rizseshús a la köles babáknak
A picurnak megint fájt a hasa, ezért valami könnyűt, de mégis laktatót, értékeset akartam kitalálni neki, így született meg ez a recept. Hiszen a köles nemcsak vitaminokban gazdag, de olyan rostokat is tartalmaz, amelyek segítik a normális bélműködés helyreállítását. A cukkini pedig mindig előkerül, ha előző napokban volt terítéken puffasztóbb zöldségféle :) Hozzávalók: 1 csésze köles […]
Olvass tovább >> -
Zabpelyhes krumplis pogácsa babáknak
Az ötlet egy játszótéri kismama beszélgetés során jött (köszi H.!:) lehet olyan krumplis pogácsát készíteni, amiben nincs tojás, sütőpor, élesztő. Pár kísérlet után kicsit továbbgondoltam a receptet, és amellett, hogy kiiktattam belőle a tejfölt, lecseréltem a búzalisztet zabpehelylisztre, és kicsit változtattam az arányokon. Nagyon finom dolog kerekedett belőle, nem beszélve a zabpehely élettani hatásairól, amelyekről már korábban írtam; és […]
Olvass tovább >>