Receptek
-
Rakott karfiol babáknak
Végre olyan sok friss zöldség van a piacon, ki kellett használni. Hozzávalók (családnak): 1 fej karfiol 1 kisebb fej vöröshagyma 500 gramm sertésdarálthús 1 teáscsésze rízs 1 dl növényi tejszín (én rízstejszínt használtam) só, fehér bors (nem babáknak: olasz fűszer) Veszünk három fazekat. Az egyikbe helyezzük a megtisztított, rózsákra szedett karfiolt, és fedő alatt puhára […]
Olvass tovább >> -
Kovászos tönkölykenyér
Felbátorodva az első sikereken, a fehér búzaliszttől rögtön a tönkölyliszt felé fordultam, mivel rengeteg jót olvastam róla, többek között, hogy a kalcium tartalma is magasabb, ami a laktózmentes diéta miatt igen figyelemre méltó hatás. Ráadásul teljesen véletlenül teljes kiőrlésűt vettem, így az ebből készült kenyér nagyon szép barna színű lett. A kenyeret teljesen ugyanúgy készítettem […]
Olvass tovább >> -
Zöldséges rizottó hallal babáknak
Itt a tavasz, a jó idő, és olyan jó volt valami színeset kotyvasztani a fehér hal mellé :) Hozzávalók: 1 kávéscsészényi rízs 3 kávéscsészényi víz hal (fagyasztott alaszkai tőkehalfilénk volt, annak a negyedét (egy tenyérnyi) használtam fel) 2 rózsa brokkoli 1 szál répa 1 negyed vöröshagyma majoranna, petrezselyem Nem babáknak: só A hagymát tisztítás után […]
Olvass tovább >> -
Hajdinakása
Ide is eljutottunk, megkóstoltuk a hajdinakását, és rácuppantunk :) Mivel a hajdinában rengeteg a vitamin, a rost és gazdag kalciumban, bár erről már regéltem korábban, ezért nagyon megörültem, hogy a picur milyen élvezettel eszi a kását. Hozzávalók: 1 bögre hajdina 3 bögre növényi tej vagy víz (vagy felesben) Nem babának: 2tk nyírfacukor, fahéj A hajdinát […]
Olvass tovább >> -
Padlizsánkrémmel töltött krumpli babáknak
Megint onnan indultunk, hogy olyan zöldség kellett, aminek alacsony a fruktóztartalma, de nem terheli a pocakot, így jutottam arra, hogy a sült máj mellé padlizsánkrémmel töltött krumplit készítek, persze tojás, tejföl és sajt nélkül, aztán meglátjuk mire jutunk. Amire nem számítottam, hogy még apa is – akinek félretettünk egy adagot – megdicsérte a vacsorát! Hozzávalók: 3-4 […]
Olvass tovább >> -
Zöldpuliszka babáknak
Ez tipikusan az az étel, amelyet a baba mellett is el lehet készíteni fél kézzel (a másik karomon a picur :), és pikk-pakk készen van. Hozzávalók egy nagyobb babaadaghoz ld. jegyzetlapon. 1 kávéscsészényi kukoricadara 3 kávéscsészényi víz 1-2 rózsa brokkoli 1-2 rózsa karfiol 1 marék zöldbab Az egyik lábosba bedobjuk a fagyasztott zöldségeket (nekem az volt […]
Olvass tovább >> -
Gesztenyekrémleves babáknak
A gesztenye elég magas fruktóztartalmú, ezért vigyázni kell vele, viszont már száz éve nem evett gesztenyét a picur a fruktózmentes diéta miatt (talán még a hozzátáplálás adott időszakában), annyira számoltuk a napi értékeket. Arra gondoltam, hogy a főfogás lehetne cukkinis :), így a leves lehet kicsit „magasabb” fruktóztartalmú, persze így sem érjük el a határértéket, de […]
Olvass tovább >> -
Egybe zabpelyhes pulykafasírt krumplipürével
Tojás és zsemle nélküli fasírtgolyókkal kezdtük a kísérletezést, de egyszer csak eluntam, és valami mást akartam készíteni a picurnak, így jött az egybe fasírt. Megint hatezer receptet átnéztem, de végül visszatértem a már kifejlesztett változatunkhoz, csak egybe sütöttem meg a bekevert masszát, és szerencsére már elsőre nagyon jól sikerült :) Hozzávalók: 500 gramm pulyka darálthús […]
Olvass tovább >> -
Kovászos fehérkenyér
Kitartó próbálkozás eredménye ez a kenyér. Mint már említettem, olyan kenyeret akartam készíteni, amelyben nincs élesztő, szódabikarbóna, tojás, tej, sütőpor, tehát semmi olyan, ami hasfájást válthat ki. Ez volt az első kenyér, amely ehető lett :), finom ropogós volt a külseje, de puha a belseje, kicsit laposabb lett, mivel kör alakú tepsiben sütöttem ki, de […]
Olvass tovább >> -
Zabkása babáknak
A zabkása a legegyszerűbb dolog a világon, és tényleg nagyon finom, még a baba – fruktóz- és tejmentes – verzió is. Az élettani hatásairól nem is beszélve, hogy csak egy párat említsünk: az egyik leggazdagabb fehérjeforrás, védi a gyomorfalat, javítja a keringést, gazdag aminosavakban, vasban, B vitaminokban, E-vitaminban, fogyasztása esetén a nátrium, kálcium, kálium és […]
Olvass tovább >> -
Tejszínes hal kölessel babáknak
Ott áll a védőnőnktől kapott táblázatban, hogy egyszer egy héten halat kell enni. Egy hónapja sikerült ezt a gyakorlatba is átültetni, azóta a halat elég sok mindennel kipróbáltuk, és szeretjük. Hozzávalók: hal (nekünk fagyasztott alaszkai tőkehalfilénk volt, 4 tenyérnyi adag van benne, a picur egy egészet be szokott termelni) 1 dl rizstejszín 1 kávéscsészényi köles […]
Olvass tovább >> -
Sárgarépa krémleves babáknak
Itt a cukkini krémleveshez hasonlóan megint az egyszerűség dominált. Legyen leveses, első fogás, hogy utána még beférjen a második, de végre úgy érezze a picur, hogy teli van a hasa. Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon (kisadag). 2-3 répa (mérettől függően, az enyémek éppen elég véznák voltak) egy pici negyed vöröshagyma kevés növényi tej (pl. zabital) Nem […]
Olvass tovább >> -
Házilag készített spenótos tészta babáknak
Folyamatosan kovászolt kenyér készítéssel kísérletezem, hogy a kenyér ne tartalmazzon semmi olyant, amitől megfájdulhat a picur pocakja (élesztő, tojás, sütőpor, tej stb.), de egyelőre nem nagy sikerrel, ezért sem került fel ilyen recept a blogra. Viszont azt hiszem ennek egyenes következménye, hogy házi tészta készült nálunk. Nem is akármilyen, a nagyon egészséges spenótos zöld durum […]
Olvass tovább >> -
Zabsüti babáknak
A zabsüti igazából miattam készült, de végül úgy alakítottam, hogy babanasi is lehessen belőle :) Ami a recept mellett szól újfent az, hogy nagyon gyorsan elkészíthető, és Apa szerint olyan, mint a boltban kapható zabszeletek. Hozzávalók: 100 gramm zabpehely (ha gluténmentes, beilleszthető a gluténmentes diétába) 150 gramm zabliszt (ha gluténmentes, beilleszthető a gluténmentes diétába) 50 gramm […]
Olvass tovább >> -
Ízletes rakott hajdina
A hajdina pozitívumaiból már említettem pár dolgot, közben találtam egy még részletesebb leírást (itt), ahol azt is megemlítik, hogy a hajdinának magas a kalcium tartalma. Mivel a picur már több mint egy hónapja nem eszik tejterméket, ez nagyon megfogott. Mikor a hajdina felhasználási lehetőségeit keresgéltem, akkor akadtam rá pár rakott hajdina receptre, de a legtöbb […]
Olvass tovább >> -
Cukkinikrémleves babáknak
A cukkini azért jó, mert 100 gramm cukkiniben van 1 gramm fruktóz, vagyis – méretétől függően, de – egy kisebb cukkini tesz ki 1 gramm fruktózt, ráadásul az érzékeny pocakot sem bántja. Így alakult, hogy a cukkini mindig plusz adalék lett a puffasztó zöldségek mellett. Ez a leves kifejezetten azért készült, hogy leves legyen a […]
Olvass tovább >> -
Rizseshús tejszínes kelbimbó szósszal babáknak
A változatosság kedvéért a rizseshúst most csirkecombbal készítettem, emiatt sokkal ízesebb lett az elkészült étel. A kelbimbóból pedig kicsit puffasztó hatása miatt szósz készült, így – bíztam benne hogy – nem terheli meg a picur érzékeny pocakját (igazam lett). Hozzávalók: 4-5 kelbimbófej (mérettől függően) 2 dl növényi tejszín (én rizstejszínnel készítettem) negyed vöröshagyma 2-3 (kifilézett) […]
Olvass tovább >> -
Répás zabsüti babáknak
Korábban ez is azért készült, hogy a picur végre ne piszkálja ki a zöldségeket a tányérjából (de finoman fogalmaztam! :D). Habár a répának elég magas a fruktóztartalma (50 grammban van 1 gramm fruktóz), mivel az egész tésztában van összesen 250 gramm és vagy 16 tallért készíthetünk a megadott adagból, nincs okunk aggódni, tízóraira nyugodtan lecsúszhat egy […]
Olvass tovább >> -
Hajdina cipók
Habár a védőnőtől kapott táblázatban ott áll, hogy 1 éves kortól hajdinát is lehet/kell kóstolni, valószínűleg sosem ismertük volna meg ezt a növényt, ha a picurról nem derül ki, hogy gyümölcscukor- és tejérzékeny. A hajdina egyébként igen értékes vitaminforrás (B-vitaminok, E-vitamin), antidioxiáns hatású, vasat, káliumot, lecitint, tiamint is tartalmaz, de még sorolhatnánk (további infók). Hozzávalók: 200 gramm […]
Olvass tovább >>